Топ 12 страв на Святий вечір

Різдвяний стіл

Святий вечір, Святвечір, Вілія, Багата кутя – передріздвяний вечір, який припадає на останній день Пилипівського посту, тому до свята готують виключно пісні страви.

За традицією кутя й узвар займали почесне місце на столі під образами – на покуті. Стіл посипали чистим сіном, на нього клали білий настільник –скатертину, а зверху ще й вишитий рушник. Хтось із синів, а часом і сам господар, надівши рукавиці (не голими руками!), брав миску чи макітру з кутею і шанобливо ставив на стіл. Діти бігли слідом, ховалися під стіл та квоктали: «Квок-квок!», щоб наступного року водилися курчата.

До святої вечері готувалося 12 страв. Вважають, що таке число обумовлене кількістю апостолів або ж 12 місяцями у році. Дванадцять – сакральне число: три по чотири, адже у міфології світове дерево складається з трьох вертикальних поверхів (Верх, Середина й Низ). Воно втілює уявлення про світ, створений з Неба, Землі й Підземної частини, а також горизонтальної площини – чотирьох сторін Світу. Різдвяні свята припадають на пору зимового сонцестояння, коли день перемагає ніч, сонце – пітьму, а добро долає зло. Саме такі уявлення вплинули на вибір кількості страв у святковому застіллі. 

Читайте також: Українські традиції на Святвечір

Різдвяний стіл вкривають скатертиною

Можливо, через великий вибір страв Святу вечерю називають ще «Багатою кутею», на відміну від застілля напередодні Хрещення – «Голодної куті». Швидше за все, ця назва збереглася ще з часів дохристиянського святкування зимового сонцестояння, коли вечеря не була обмежена постом.

Які ж страви готували й готують українці напередодні Різдва?

  1. Кутя
  2. Узвар
  3. Пісний борщ з квасолею й грибами чи рибою
  4. Пампушки з часником і олією
  5. Вареники з капустою, картоплею, гречаною чи пшоняною кашею, квасолею, грибами, вишнями (тепер багато господинь заморожують всілякі ягоди на зиму), маком з медом
  6. Пироги й книші
  7. Горохв’яники з тертим часником із сіллю
  8. Квасоляне пюре з калиною
  9. Млинці гречані, пшоняні й пшеничні
  10. Налисники
  11. Риба смажена й варена захолоджена (драглі)
  12. Січеники з риби

Чимало різноманітних та смачних страв вигадали винахідливі українські господині. Навіть найбідніші родини прагнули мати на столі саме 12 святвечірніх страв. Часом для досягнення омріяного числа треба було полічити й сіль у сільничці, й воду в кухлику і юшку, в якій варилися картопля й квасоля. 

кандидат історичних наук, провідний науковий співробітник відділу Український етнологічний центр