Як приготувати кутю

Кутя - одна з найважливіших ритуальних страв українців. Класичний рецепт цієї обрядової каші передбачав використання зернових (пшениці або ячменю), меду, маку і горіхів. Виготовлення традиційної куті вимагає наступної послідовності дій.

Спочатку необхідно відварити заздалгідь замочені зерна пшениці або ячменю.

Наступним кроком є приготування узвару з сушених фруктів - яблук, груш, слив.

Промиваємо родзинки.

Розтираємо до білого кольору мак.

Лущимо і подрібнюємо грецькі горіхи.

Змішуємо усі приготовлені інгрідієнти, додаємо по смаку мед, заливаємо узваром. Вітаємо - ваша кутя готова!

канд.іст.наук, науковий співробітник відділу "Український етнологічний центр" ІМФЕ ім.М.Т.Рильського НАН України