Як написати традиційну писанку

Приготування українців до Великодня здавна супроводжувалися виготовленням ритуальних атрибутів – крашанок, писанок та пасок. Сьогодні я розкажу вам як власними руками розписати традиційну українську багатоколірну писанку.

Крок 1. Приготування яйця 

Перед тим, як розписувати великоднє яйце, його треба підготувати. Дуже важливо, щоб яйце було холодним, тому перед початком роботи його необхідно потримати кілька годин у приміщенні з кімнатною температурою. Для виготовлення писанки бажано використовувати яйця з білою шкарлупою, адже тоді орнамент кольору яйця буде контрастним та яскравим. Крім того, перед розписом яйце необхідно знежирити. Це робиться за допомогою шматочка вати, вмоченого в 9% оцет, цією ж ватою потрібно протерти пальці, щоб не лишати на писанці жирного сліду. Зауважу, що традиційні писанки виготовлялися на сирому яйці. Сучасну людину здебільшого тривожать питання, чи не протухне яйце в такому випадку. Можу запевнити – турбуватися немає причин. З часом внутрішня частина писанки висихає, і навіть, якщо шкарлупа трісне, ви не відчуєте неприємного запаху. Зберігати готові писанки можна у будь-якому приміщенні, головне –уникати високої температури та прямих сонячних променів.

Крок 2. Приготування фарб

Наступним важливим елементом підготовки є приготування фарб. Якщо раніше українці виготовляли здебільшого фарби рослинного походження, то тепер здебільшого використовують харчові барвники, адже їхнє приготування є найпростішим (перед Великоднем продаються набори по 5 кольорів у кожному супермаркеті). Для того, щоб виготовити найбільш оптимальний для фарбування розчин, необхідно два пакетики кожного кольору залити 0,25-0,3 л. окропу та додати 1 ст.л. оцту. Найкраще змішувати розчин у скляних банках об’ємом 0,5 л. Також вам знадобиться звичайна свічка і бджолиний віск (продається здебільшого на стихійних ринках там, де й мед). Головним інструментом розпису є писачок – спеціальний інструмент з дерев’яною ручкою та конусоподібною робочою частиною. 

Крок 3. Нанесення воску на білу шкарлупу яйця

Після того, як здійснені всі приготування, можна наносити на яйце перші елементи орнаменту. Спочатку воском розписують ті місця, які повинні залишитися білими. Для цього писачок занурюють у віск нагрітою за допомогою свічки гострою частиною або опускають у лієчку писачка невеликий шматочок воску і нагрівають над свічкою доти, доки віск не почне танути. Після нагрівання писачком проводять лінію на листку паперу або нігті великого пальця руки, щоб забрати зайвий віск. Одразу пораджу розпочинати з таких орнаментів, де яйце необхідно спочатку поділити лініями, адже сітка з основних ліній значно спростить вашу роботу.

Увага! Після нанесення воску на яйце його вже неможливо стерти, тому робити це потрібно дуже уважно. 

Крок 4. Фарбування яйця

Написавши елементи, які мають лишитися білими, яйце опускають у фарбу на 5-10 хв. Вийнявши, йому дають висохнути і витирають м’якою тканиною або паперовою серветкою. Головним правилом виготовлення багатокольорової писанки є те, що зафарбовувати яйце необхідно від світлішої фарби до темнішої (жовтий-червоний-чорний, червоний-чорний, жовтий-зелений тощо).

Крок 5. Фарбування наступними кольорами

Наступним етапом виготовлення писанки є зафарбовування тих частин орнаменту, які мають лишитися кольору першої фарби. Наступні кольори наносяться за аналогією.

Крок 6. Нанесення чорної фарби

Якщо орнамент вимагає чорного кольору, він наноситься останнім і вкриває всі не зафарбовані частини писанки. Сучасні майстри використовують здебільшого чорну анілінову фарбу або чорну фарбу для батіка (останню наносять пензлем).

Крок 7. Стирання воску

Після нанесення всіх фарб необхідно стерти віск. Існують два найпоширеніші способи це зробити. Перший полягає у нагріванні яйця над свічкою, але вимагає особливої обережності, щоб ненароком не закоптити писанку. Другий спосіб полягає у тому, що готові писанки запікають у духовці доти, доки не розтопиться віск. При використанні обох методів розталий віск стирають м’якою тканиною.

Вітаю, ваша писанка готова! Христос Воскрес!

кандидат історичних наук